Kaj je skotopični sindrom?

 

Skotopični sindrom, imenovan tudi Irlen sindrom (po njegovi utemeljiteljici Helen Irlen) je posebnost v vidnem zaznavanju. Pomeni, da naši možgani drugače zaznavajo in predeljujejo vidne signale. Prisotne so posebnosti pri zaznavi in obdelavi določene barve ter pri sprejemanju in obdelovanju vidnih dražljajev. Pri skotopičnem sindromu ne gre za barvno slepoto ali za okvaro oči.

Irlen sindrom se razprostira na kontinuumu od lažje, zmerne do težje oblike. Osebe, pri katerih se pojavljajo, doživljajo sindrom različno. Predvsem se pojavljajo naslednji simptomi, ki močno obremenijo možgane ter vplivajo na zaznavanje ter počutje posameznika:

⇒ Občutljivost na svetlobo (močna svetloba in fluoroscentne luči so moteče, osebe pogosto posežejo po sončnih očalih, saj jih motijo bleščanje sončne             svetlobe, bela podlaga je moteča zaradi bleščavosti, vožnja ponoči predstavlja velik zalogaj), ki lahko pri osebah povzroča utrujenost, bolečine v glavi           in/ali v očeh, težave s koncentracijo).

⇒ Težave na področju branja (oteženo in počasno branje, bralna neučinkovitost in slabo razumevanje prebranega, šibka bralna motivacija zaradi prisotnih       težav, težave s sledenjem besedilu, popačene črke, besede in vrstice - na primer črke se premikajo, besedilo se vrtinči, besedilo je zamegljeno).                   Predvsem je moteča bela podlaga in črn tisk.

⇒ Težave z zaznavanjem globine (težave z oceno prostorske razdalje, negotovost pri hoji po stopnicah, pri vožnji in igrah z žogo).

⇒ Obremenitev, izčrpanost (napetost, utrujenost, zaspanost, fizični simptomi - boleče in solzne oči, glavobol, bolečine v želodcu, slabost, omotičnost,               tesnobnost, nemirnost...).

⇒ Težave s koncentracijo (šibka koncentracija pri branju in pisanju, težave z osredotočenostjo na naloge, prepogosti odmori med dejavnostmi,                           utrujenost...).

Irlen sindrom se lahko sopojavlja z bralno-napisovalnimi motnjami (disleksija), motnjami pozornosti, motnjami vedenja in čustvovanja... ali v izolirani obliki. Skotopičnega sindroma ne enačimo z disleksijo!

Kako poteka testiranje za ugotavljanje prisotnosti skotopičnega sindroma?

V kolikor opažate navedene simptome pri sebi ali pri svojih bližnjih, vas vabim, da izpolnite Vprašalnik za samotestiranje. To je predpogoj, da se lahko naročite na osnovno testiranje za ugotavljanje prisotnosti skotopičnega sindroma, ki ga izvajam v svetovalnici. V kolikor pri katerem koli od področij na vprašalniku odgovorite s tremi pritrdilnimi odgovori ali več, obstaja verjetnost, da so posebnosti, ki jih zaznavate, posledica Irlen sindroma.

V primeru, da se odločite za testiranje, lahko izpolnjen vprašalnik pošljete na naslov Pomočko, specialno-pedagoška obravnava in svetovanje, Tržaška ulica 85, 2000 Maribor ali pa ga skenirate in pošljete po elektronski pošti na naslov info@pomocko.si.

Če se pri vas potrdi skotopični sindrom, poiščemo vam primerno barvno folijo Irlen, ki preprečuje popačenja pri branju. V kolikor se nakazuje zmerna ali težja oblika sindroma Irlen, priporočam, da se udeležite nadaljnjega pregleda, ki ga izvajajo na Inštitutu za skotopični sindrom v Ljubljani, v okviru katerega vam predpišejo barvne filtre Irlen (očala z barvanimi stekli).

POMEMBNO: 

⇒ Testiranje traja od 1,5 do 2,5 ure.

⇒ S seboj prinesite očala z dioptrijo, v kolikor jih nosite.

⇒ Zaradi morebitnih fizičnih znakov, ki se lahko pojavijo med testiranjem (utrujenost, glavobol, bolečine v očeh), pridite na pregled spočiti.

Testiranje za ugotavljanje prisotnosti skotopičnega sindroma